Selecteer een pagina

Woordje van Mirjam

  1. Voorpagina
  2. >
  3. Woordje van Mirjam

December 2024

“Brain rot” is uitgeroepen tot  Oxford word of the year 2024. Het is een term waarmee de zorgen worden uitgedrukt over het gedachteloos scrollen door TikTok-filmpjes of Instagram reels. Vooral Gen-Z en Gen-alfa, ofwel de generaties van onze leerlingen en onze jongste docenten, zouden deze uitdrukking veel gebruiken. Zij besteden dan ook veel tijd op apps als TikTok en Instagram. We weten inmiddels ook dat achter deze apps slimme trucs zitten waardoor je maar blijft kijken, verslaafd raakt. Zes uur schermtijd blijkt onder jongeren geen uitzondering.

Vorige week hebben we met alle medewerkers een workshop gevolgd bij Jaqueline Kleijer. Zij is mediapedagoog en nam ons mee in de online wereld die voor onze leerlingen al helemaal verweven is met de echte wereld. We zien dat o.a. hierdoor de concentratie van onze leerlingen vermindert, dat gevoelens van angst en onzekerheid toenemen en dat er meer gepest wordt.

Dat maakt dat we 2025 willen starten als volledig mobielvrije school. Vorige week hebben we proefgedraaid. Dat was best even wennen, maar aan het einde van de week was voor iedereen duidelijk wat we verwachten en hoe we daarmee omgaan. Tijdens pauzes was er veel meer geluid in de aula, omdat leerlingen meer met elkaar in gesprek waren. Er werden spelletjes gespeeld en het tafelvoetbalspel draaide overuren.

Na de proefweek hebben we geëvalueerd met leerlingen en medewerkers. Met wat kleine aanpassingen gaan we het beleid definitief maken en wordt de mobielvrije school vanaf 6 januari 2025 het nieuwe normaal. Het wordt er vast nóg gezelliger op! #schermvrijmeertijdvoorwij

Mirjam Stuiver
Directeur

________________________________________________________________

Oktober 2024 

“Bouwers van de toekomst”.  Dit was het thema van onze jaarlijkse conferentie van de Montessori VO-scholen. Het verwijst naar het boek “Door het kind naar een nieuwe wereld”, waarin Maria Montessori beschrijft hoe kinderen ons kunnen helpen bij het vinden van oplossingen voor grote en complexe (wereld)problemen. Als je het boek leest kun je je bijna niet voorstellen dat ze dit in 1941 al heeft geschreven. De manier waarop ze de problemen van de mensheid in die tijd beschrijft is ook in onze tijd nog heel actueel.

Hajar Yagkoubi nam ons mee in de kennis die ze heeft verzameld over verschillende generaties, om vervolgens stil te staan bij de kenmerken van Generatie Z, jongeren die tussen 1997 en 2012 zijn geboren. Dat zijn dus de leerlingen die nu bij ons op school zitten én onze jongste collega’s. Het is een groep die opgegroeid is met internet en die het meest gebruik maakt van computers, apps en sociale media. Dat herkennen we natuurlijk.

Wat nieuw was voor mij, is dat deze generatie zeer ondernemend is: meer dan in andere generaties hebben ze al op jonge leeftijd een eigen (online) onderneming of substantiële bijbaan. Opvallend is ook hun activisme. Ze willen actief werk maken van het oplossen van klimaatproblemen, oorlog en sociale ongelijkheid. Ze willen graag meedenken en daarin serieus genomen worden, ook als het gaat om hun directe omgeving, op school of op het werk. Het is een mooie uitnodiging om onze leerlingen meer te betrekken bij alles wat we op school doen. De leerlingenraad denkt al regelmatig mee en komen zelf met initiatieven, zoals een EHBO-training voor leerlingen. En dat mag wat mij betreft nog veel meer! Zo kunnen we samen bouwen aan de toekomst.

Mirjam Stuiver
Directeur